Ciasteczka wątrobowe
Składniki:
3 jaja
1/3 szklanki oleju
0,5 kg. wątroby (surowej)
1 ząbek drobno pokrojonego czosnku
ok. 2 szklanek mąki
Sposób przygotowania:
Ubić lekko jajka, dolać olej, wrzucić czosnek, wymieszać. Wątróbkę przekręcić przez maszynkę do mięsa. Dodać tyle mąki, żeby mieć gęstość przeciętego ciasta (niezbyt płynne). Wyłożyć na blachę, pomagając sobie łopatką. Piec w nagrzanym piekarniku 15-30 minut, w temperaturze 220 stopni celsjusza.
Kiedy powierzchnia jest sucha i zaczyna się rumienić na brzegach, sprawdzamy patyczkiemczy jest upieczone. Jeżeli patyczek wkłuty w środek ciasta wychodzi suchy, to jest upieczone. Kroić na kawałki i wyłożyć do wystygnięcia. Jeżeli chcemyżeby ciasteczka były bardziej suche i twarde, wyłożyć kawałki na blachę i suszyć w lekko ciepłym piekarniku ok. 30 minut.
Składniki:
3 jaja
1/3 szklanki oleju
0,5 kg. wątroby (surowej)
1 ząbek drobno pokrojonego czosnku
ok. 2 szklanek mąki
Sposób przygotowania:
Ubić lekko jajka, dolać olej, wrzucić czosnek, wymieszać. Wątróbkę przekręcić przez maszynkę do mięsa. Dodać tyle mąki, żeby mieć gęstość przeciętego ciasta (niezbyt płynne). Wyłożyć na blachę, pomagając sobie łopatką. Piec w nagrzanym piekarniku 15-30 minut, w temperaturze 220 stopni celsjusza.
Kiedy powierzchnia jest sucha i zaczyna się rumienić na brzegach, sprawdzamy patyczkiemczy jest upieczone. Jeżeli patyczek wkłuty w środek ciasta wychodzi suchy, to jest upieczone. Kroić na kawałki i wyłożyć do wystygnięcia. Jeżeli chcemyżeby ciasteczka były bardziej suche i twarde, wyłożyć kawałki na blachę i suszyć w lekko ciepłym piekarniku ok. 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz